Jedna z najstarších fakúlt UK si pripomína 90. výročie začatia činnosti

25.10.2011 Bratislava

Bratislava 24. októbra (TASR) - Otvorením výstavy o histórii Filozofickej fakulty Univerzity Komenského (FiF UK) a slávnostným spoločným zasadnutím Vedeckej rady a akademickej obce FiF UK v Aule univerzity sa dnes začali dvojdňové oslavy 90. výročia začatia pedagogickej činnosti jednej z najstarších fakúlt UK v Bratislave.

Filozofická fakulta UK vznikla ako jedna zo štyroch zakladajúcich fakúlt Univerzity Komenského v Bratislave v roku 1919, jej pedagogická činnosť sa začala presne pred 90 rokmi - 24. októbra 1921.

V súčasnosti je FiF UK moderným centrom univerzitného vzdelávania a každoročne ponúka záujemcom o štúdium širokú škálu spoločenskovedných, humanitných, umenovedných a filologických študijných programov, konštatoval dnes na stretnutí s novinármi pri príležitosti jubilea dekan fakulty prof. PhDr. Jaroslav Šušol, PhD.

V novom akademickom roku 2011/2012 fakulta otvorila na bakalárskom a magisterskom stupni štúdia vyše 60 študijných programov, na bakalárske štúdium nastúpilo 900 študentov a na magisterské 620 uchádzačov, povedal dekan Šušol. Spomenul jednoodborové aj dvojodborové kombinované štúdiá, programy učiteľského štúdia i širokú ponuku štúdia jazykov a literatúry. Najväčší záujem je o štúdium psychológie, marketingovej komunikácie, politológie, žurnalistiky a programov prekladateľstva-tlmočníctva v spojení s anglickým, španielskym či portugalským jazykom. V tomto akademickom roku FiF UK otvorila novú prekladateľsko-tlmočnícku špecializáciu - fínsky jazyk a kultúra. V minulom akademickom roku ukončilo štúdium na fakulte 625 bakalárov a 540 magistrov. Vzdelávanie sa realizuje na 31 katedrách fakulty. Celkove od svojho vzniku fakulta pripravila 31.000 absolventov, uviedol Šušol.

Ako doplnila prodekanka fakulty pre prijímacie konanie, celoživotné vzdelávanie občanov a vzťahy s verejnosťou doc. Gabriela Lubelcová, záujem o štúdium na FiF UK je stabilne vysoký. Na bakalárske štúdium sa hlási každoročne asi 3800 uchádzačov, je teda možný výber tých najkvalitnejších. Okrem novej špecializácie - fínsky jazyk a kultúra od tohto akademického roka - sa v budúcom roku záujemcovia budú môcť prihlásiť aj na kórejské štúdiá a nový program stredoeurópske štúdia, ktorý sa bude realizovať v anglickom jazyku. Pripomenula aj existujúcu ponuku štúdia angličtiny, germanistiky, románskych a iných jazykov, ako aj možnosť štúdia čínštiny či japončiny.

Prodekan pre vedecký výskum a vysokoškolské doktorandské štúdium FiF UK doc. Anton Eliáš poukázal na dôležitosť doktorandského štúdia a bohatú edičnú činnosť fakulty, ktorá od svojho vzniku vydáva zborníky, odborné časopisy a iné publikácie. Spomenul možnosti mobility študentov a pedagógov na univerzitách v zahraničí. Vedeckopedagogickí a vedeckovýskumní pracovníci fakulty participujú na riešení početných domácich a medzinárodných vedeckých grantov.

Fakulta dnes spolupracuje s univerzitami a vedeckými pracoviskami z 24 krajín štyroch kontinentov, hlavne však s univerzitami z krajín Európskej únie.
 

Vyberte región